De Bundesbank vindt dat de uitbreiding van de bevoegdheden van het EFSF gepaard moet gaan met een grotere invloed van Brussel op het financiële beleid van landen die gebruikmaken van het fonds. ,,Het is bijzonder zorgwekkend dat met de versoepelde leencondities de stimulans voor landen om hun financiën op orde te brengen vermindert.”
Als landen zoals Griekenland hun bezuinigingsdoelstellingen niet halen, dan moeten zij dat probleem volgens de Bundesbank zelf oplossen, in plaats van dat het steunfonds keer op keer wordt verhoogd. ,,Het moet duidelijk zijn dat de hulp slechts in ruil voor uitvoering van de bezuinigings- en hervormingseisen wordt gegeven.”
Leencondities
De Bundesbank stipt aan dat probleemlanden die bij herhaling de regels overtreden nu beloond worden voor slecht gedrag. Hierdoor zou het zelfs aantrekkelijk zijn om de regels aan de laars te lappen en de schulden verder te laten oplopen. ,,Deze landen genieten zeer voordelige leencondities, die zelfs gunstiger zijn dan die van sommige landen die de hulp bekostigen.”
De Bundesbank keert zich in het rapport op basis van een bepaling uit het verdrag van Maastricht ook tegen de uitgifte van euro-obligaties. In die bepaling staat dat noch de EU noch afzonderlijke lidstaten garant mogen staan voor de schulden van een andere lidstaat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl